Un checkout funnel mai optimizat pentru magazinele online

cyburg.eu-optimizeaza-tot

Optimizarea procesului de checkout poate creste semnificativ rata conversiei(procentul de vizitatori care cumpara). Iar cu o rata de de conversie mai ridicata creste eficienta campaniilor de marketing. Motiv pentru care situri precum Amazon, testează aproape orice pentru a creste rata de conversie.

Pentru a creste rata de conversie se pot optimiza multe lucruri precum viteza(un articol scrie cum o secunda de întârziere poate însemna pierderi de 1.6 miliarde de dolari pentru Amazon). Dar in acest articol voi vorbi doar despre optimizarea procesului de checkout.

O pagina de checkout mai curata

cyburg.eu-checkout-simplu

Spre deosebire de Waldo elementele relevante a procesului de checkout nu trebuie sa fie ascunse. Încercați sa aveti procesul de checkout cat mai simplu si cu cat mai puține elemente. Nu adaugați butoane de social sharing sau linkuri si imagini irelevante procesului de checkout.

Eliminarea necesității conturilor

Un studiu realizat de econsultancy a descoperit ca 25,6% din cumpărători vor abandona coșul dacă sunt obligati sa își creeze întâi un cont. Desigur acest număr variază în funcție de nișă si de regiune, dar putem vedea ce efect poate avea o simpla modificare a procesului de checkout.

Grupați etapele

Încercați sa scădeți numărul de etape necesare pentru a finaliza comanda, dar în același timp încercați sa nu creați o pagina prea încărcată cu formulare.

Folosiți un „progress bar” pentru a indica procentul finalizării

cyburg.eu-progress-bar-optimizare-funnel-checkout

Folosite si de rețelele de socializare pentru a convinge utilizatorii sa isi completeze pofilul,  Un studiu realizat arata ca in jur de 75% din utilizatori prefera sa vadă un „progress bar”. Într-o lucrare publicata de un profesor al Universității din Toronto, se vorbește despre importanta indicatorilor procentuali al interfețelor, si au aflat ca oamenii prefera sa aibă indicatori acești indicatori de procent(„progress bar”).

Cateva resurse pentru a crea un „progress bar”:

http://css-tricks.com/css3-progress-bars/

http://www.hongkiat.com/blog/beautiful-progress-bars/

http://jqueryui.com/progressbar/

Eliminați taxele ascunse

Conform unui sondaj răspunsul cel mai des al  întrebării „ce va determina sa abandonați comanda?” a fost taxele ascunse. Iar soluția este sa informați din timp cumpărătorii despre pretul transportului si a altor taxe.

Alți factori de abandon al cumpărăturilor:

 • Pretul transportului prea mare
 • Timpul livrării prea lung
 • Probleme tehnice
 • Lipsa informatiilor de contact
 • Dificultate completării formularelor de contact

Dacă doriți să vă ajutăm să vă optimizați website-ul, contactați-ne sau alegeți pachetul de optimizare a conversiilor care vi se potrivește.

2 Responses to “Sfaturi pentru un checkout funnel mai optimizat”

 • APO

  Interesat progress bar-ul. Nu m-as fi gandit niciodata ca e un factor important intr-un magazin online, mai ales chiar un factor de conversie. O indicatie utila, pe care o voi tine minte!

 • Claudiu

  Este important de spus ca cele de mai sus se adreseaza in general celor care au magazine online si rulaje importante. Este bun ca si guideline si pentru ceilalti, insa constructia tine de tipologia fiecaruia in parte si ajungi aici dupa mult A/B testing, cu conditia ca afacerea ta inca sa mearga 🙂
  De asemenea e important sa vezi si balanta de factori pentru care orice s-ar intampla funnelul merge (de ex daca doar tu vinzi un anumit produs).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.