Dacă tu ești cel care se ocupă de SEO pentru site-ul tău, trebuie să fii foarte atent pentru că unele dintre tehnicile care înainte dădeau rezultate foarte bune acum au devenit toxice pentru site-ul tău, iar cele care aveau mică importanță au urcat acum în top. Îți voi prezenta mai jos top 5 tehnici pe care să le elimini pentru a continua să ai rezultate bune.

#1 Concentrarea mai mult pe backlink-uri decât pe conținut

link-love

Deși backlink-urile sunt importante, acestea nu sunt singurele care contează. Pentru un SEO eficient e nevoie de mai multe componente, iar backlink-urile e doar una dintre ele. Nu trebuie să neglijezi conținutul, rețelele sociale sau factorii care țin de structura site-ul tău pentru că exagerarea cu doar una sau două componente nu vor aduce rezultatele scontate.

A se vedea factorii de ranking pe 2013.

#2 Punerea cantității link-urilor mai presus de calitatea acestora

Calitate vs Cantitate

Dacă încă mai ai impresia că cu cât ai mai multe link-uri către site-ul tău, cu atât mai bine, îți voi demonstra că această metodă este una învechită și dăunătoare pentru SEO. Link-urile se pot acum cumpăra destul de ușor și de ieftin, însă dacă vreuna dintre cele 3 condiții de mai jos se dovedește a fi adevărată, acele link-uri vor deveni toxice pentru site-ul tău:

 1. Site-ul sursă care conține link-ul către site-ul tău este penalizat
 2. Autoritatea domeniului de pe care primești link-ul este foarte redusă(multe directoare web generale)
 3. Primești un volum ridicat de asemenea link-uri într-o perioadă scurtă de timp.

#3 Guest blogging excesiv

articole

Anul acesta Matt Cutts, omul care conduce echipa anti-spam a Google a anunțat că dacă utilizezi guest bloggingul ca să obții linkuri ar fi bine să te oprești pentru că altfel vei fi penalizat. Bineînțeles că această restricție nu se aplică tuturor, ci doar celor disperați după linkuri, ignorând calitatea conținutului. Autorii cunoscuți și apreciați, de exemplu, nu vor fi afectați de noile măsuri. Cum ar putea acționa Google mai precis? Iată câteva exemple:

 • Google ar putea acționa asupra linkurilor care nu au nimic în comun cu tema site-ului. Astfel, nu va fi deloc o idee genială ca linkul către site-ul tau de prăjituri să apară pe un website de știri precum mediafax.ro/politic
 • Google ar putea înăspri penalizările pentru optimizarea ancorelor în guest posting. Optimizarea ancorelor oricum nu sunt bune în general, dar penalizările ar putea fi cu atât mai mari când aceasta se combină cu guest posting.
 • Google va crește importanța algoritmică pentru autori și autoritate. Autoritatea ta personală ca autor va conta foarte mult pentru stabilirea validității intenției pentru guest blogging. Dacă vrei mai multe detalii și statistici despre acest subiect, mergi la Google Webmaster Tools/Google Labs/Statistici pentru autori.

Dacă utilizezi oricare dintre metodele de mai jos în guest blogging, îți recomand să te oprești:

 • publicarea de conținut de proastă calitate în guest post-urile tale
 • utilizarea de conținut irelevant în guest post-urile tale
 • utilizarea ancorelor optimizate în guest post-urile tale
 • încercarea de a se clasa cât mai sus pe paginile motoarelor de căutare pentru cuvinte cheie cu coadă lungă(long tail keywords)
 • încercarea de a se clasa cât mai sus pe paginile motoarelor de căutare pentru termeni cap(head terms)

În momentul de față guest blogging-ul rămâne încă o metodă viabilă pentru a crește popularitatea unui produs, a unui brand sau a unui autor, însă trebuie să fie folosit cu deosebită atenție.

#4 Folosirea excesivă a cuvintelor cheie

halat

Deși Google penalizează de mult timp introducerea nejustificată a cuvintelor cheie deoarece dăunează calității și coerenței materialului, multe persoane încă mai practică această manevră în speranța de a manipula motorul de căutare și de a obține o poziție mai bună. Ce se întâmplă de fapt cu aceste site-uri e bine cunoscut – cu cât adaugă mai multe cuvinte cheie la cele care sunt deja excesive, cu atât le scade mai mult rangul pe Google. Iată câteva recomndări pentru a produce conținut fără a fi penalizat:

 • Google penalizează mai mult cuvintele cu coadă lungă(long tail keywords) decât termenii cap(head terms). De exemplu, dacă utilizezi într-o postare de prea multe ori „ofertă vacanță în Brașov ieftin” probabilitatea să fii penalizat e mult mai mare decât dacă folosești de mai multe ori cuvântul „Brașov”.
 • Adaugă mai mult conținut, nu mai multe cuvinte cheie. Dacă ai un site cu un număr mai mare de pagini, iar conținutul de pe ele este valoros și are lungimea recomandată, cu siguranță acestea te vor ajuta mult mai mult.
 • Utilizează cuvinte cheie adecvate pentru că Google e acum destul de avansat și decât să scrii fraze fără sens care să conțină cuvintele cheie pentru care dorești să apari pe prima pagină, mai bine creezi un text apreciat de cititori, care sunt deasemenea și potențialii tăi clienți. Vei fi privit altfel dacă vei scrie într-un limbaj natural precum „ofertă de vacanță ieftină în Brașov” în loc să utilizezi construcții incoerente care se aseamănă cu spam-ul precum „ofertă vacanță în Brașov ieftin”.

#5 Optimizarea ancorelor

Altă dată optimizarea ancorelor avea mare succes, dar acum optimizarea ancorelor e o solicitare de penalizare. Sub nicio formă nu trebuie să adăugăm cuvintele cheie pentru care vrem să apărem pe primele poziții pe pagina de căutare în ancore. Mai multe detalii despre motivele pentru care se recomandă evitarea optimizării ancorelor oferă chiar Google aici. Ce fel de ancore să utilizezi atunci?

 • Ancore goale precum cyburg.eu
 • URL-uri branduite ca acesta: „Dacă vrei să ai un site pentru afacerea ta sau vrei să îl optimizezi pe cel existent pentru a ajunge pe prima pagină de căutare a Google, intră pe cyburg.eu și vezi ofertele.”
 • Fraze lungi: „Deoarece sunt pasionată de SEO, vă pot recomanda metodele care au succes și să vă arăt care dintre metodele vechi nu mai funcționează.”

În concluzie, pentru a avea succes în industria SEO este nevoie de adaptabilitate și învățare continuă. Aplicarea acelorași reguli și tehnici mai mulți ani la rând fără să ții cont de actualizări pot aduce efecte dăunătoare asupra website-ului tău care necesită timp, energie și bani ca să le poți elimina și să revii din nou în top. Cele 5 tehnici SEO de evitat prezentate mai sus te vor ajuta să te menții pe calea succesului pe termen lung. Spor la muncă!

P.S. Vă recomand să nu vă bazați doar pe SEO, ci să vă diversificați sursele de trafic, de exemplu: Google Adswords, rețele sociale(Facebook), etc.

Dac doriți să faceți o comparație între greșelile SEO din 2014 și greșelile care se fac mai fac încă, puteți citi și articolul top 10 greșeli SEO în 2016.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.